Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
a) 3[tex]3(a+b)^{2} \leq 4(a+b)^{2} -4ab\\ (a+b)^{2} -4ab\geq 0\\ a^{2} +2ab+b^{2} -4ab\geq 0\\ a^{2} -2ab+b^{2} \geq 0\\ (a-b)^{2} \geq 0[/tex] oricare ar fi a, b∈R+
b) pentru fiecare radical se aplică inegalitatea mediilor
[tex]\sqrt{x^{2}+ xy+y^{2} } =\sqrt{x^{2}+y^{2}+ xy} \geq \sqrt{2\sqrt{x^{2}y^{2} }+ xy} = \sqrt{2xy+xy} =\sqrt{3xy} =\sqrt{3} \sqrt{xy}[/tex], analog
[tex]\\ \sqrt{y^{2}+yz+z^{2} } \geq\sqrt{3} \sqrt{yz}\\ \sqrt{z^{2}+zx+x^{2} } \geq\sqrt{3} \sqrt{zx}[/tex]
însumând membru cu membru cele 3 inegalități:
[tex]\sqrt{x^{2}+ xy+y^{2} } +\sqrt{y^{2}+ yz+z^{2} }+\sqrt{z^{2}+ zx+x^{2} }\geq \sqrt{3} (\sqrt{xy} +\sqrt{yz} +\sqrt{zx} )\geq ...\geq \sqrt{3} (x+y+z)[/tex]
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.