👤

Comentează in minim 5 rânduri versurile: "Foaie verde mușețel, Mi-a trimis badea inel Sa-mi astâmpăr dorul cu el."​

Răspuns :

Răspuns:

Inelul tine locul baiatului iubit, aflat (mai)  departe.

Explicație:

In trecut, atunci cand au fost compuse versurile folclorice,  comunicarea intre persoane era impiedicata/intarziata  de distante.Nu exista IT,  deci nici telefoane sau aplicatii pt ca oamenii sa poata vorbi sau sa se  poata vedea on line.Se comunica in scris sau telegrafic iar scrisorile ajungeau la destinatie in decalaj de zile si puteau fi citite si de catre terti.

Dar si atunci tinerii iubiti erau despartiti de situatii de viata( armata pt flăcăi, de obicei) .Pt. a se realiza o comunicare cu semnificatie deosebita doar pt.cei doi tineri, iubitul ( "badea" inseamna un anume baiat ,  cu sanse pt evolutia relatiei chiar catre o eventuala casatorie) ii trimete fetei un inel.

Fata vede in inel pe iubit , relatia dinte ei, o oaresce fidelitate,  seriozitate acestei relatii si chiar oficializarea ei.De aceea "dorul" (dorinta de a avea persoana iubita alaturi) se potoleste stiind ca el va REVENI la ea.

Primul vers , chiar daca apare a avea o rima fortata (ce are musetelul cu inelul?) arata raportatea la natura,specifica universului satului romanesc:  flori, miros frumos , vara , primavara poate si vreo plimbarica anume prin  plaiul inflorit, de care stiu doar ei doi..::)) .Pentru ca lumea se schimba si nu se schimba , in acelasi timp.