Răspuns :
Răspuns:
( 2 + 4 + 6 + .......+ 20 )-( 1 + 3 + 5 + ........+ 19 ) =
2(1+2+3+ ........+ 10)-(10·20/2 ) =
2·(10·11/2)-(10·10 ) =2·55-100=110-100=10
la prima paranteza dai factor comun 2 si aplici formula lui Gauss pentru nr consecutive n·(n+1):2
la a2a paranteza aplici formula lui Gauss pentru sume de numere impare 1+3+5+7 + … + (2n-1)=n·n
Răspuns:
(2+4+6+....+20) - (1+3+5+.....+19) = 10
Explicație pas cu pas:
(2+4+6+....+20) - (1+3+5+.....+19) = ?
Varianta I : Formula lui Gauss
2+4+6+.....+20 = (2+20)·10:2 = 22·5 = 110
1+3+5+....+19 = (1+19)·10:2 = 20·5 = 100
(2+4+6+....+20) - (1+3+5+.....+19) = 110-100 = 10
Varianta II :
(2+4+6+....+20) - (1+3+5+.....+19) =
= (2-1)+(4-3)+(6-5)+....+(20-19) = 1+1+1.....+1 (de 10 ori) = 10
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.