Răspuns :
Răspuns:Romania in perioada interbelica
1. Romania in perioada interbelica
2. La sfarsitul primului razboi mondial,Romania s-a regasit in tabara invingatorilor alaturi de Antanta(Anglia,Franta,Rusia,Italia,S.U.A).Aceasta victorie i-a permis indeplinirea obiectivului pentru care intrase in razboi si anume reintregirea nationala. La Romania Mica formata de Cuza(1859)s-au adaugat Basarabia,Bucovina si Transilvania (1 Decembrie 1918),realizandu-se Romania Mare.
3. Fragilitatea democratiei Romanesti(Romania aparuse ca stat doar de 60 de ani),criza de dupa razboi si apoi criza de supraproductie din 1929-1933 au facut ca societatea romaneasca sa oscileze intre democratie si dictatura. In anii ce au urmat dupa razboi s-au schimbat numeroase guverne si s-a consemnat disparitia Partidului Conservator(cel care reprezenta interesele marilor proprietari de pamant) si aparitia Partidului Taranesc condus de Ion Mihalache.
4. Romania in perioada interbelica (1919-1940) In perioada interbelica Romania a trece prin doua etape: I. Regim liberal democrat (1919 – 1938) II. Regim de autoritate monarhica (1938-1940)
5. I. Regim liberal democrat In 1922 au venit la putere Partidul National Liberal,in frunte cu Ionel Bratianu. A urmat o perioada de crestere economica pana in 1929. A fost data o noua constitutie in 1923 care acorda drepturi si libertati egale pentru toti cetatenii,indiferent de nationalitate si religie. Tot in aceasta perioada,sub influenta extremismului european,apare Partidul Comunist Roman si Legiunea Arhanghelului Mihail.(de orientare fascista).Partidul Taranesc se uneste cu Partidul National Roman condus de Iuliu Maniu,formandu-se Partidul National Taranesc.
6. Criza a dus la somaj,falimentul unor banci,fabrici,miscari de protest precum greva minerilor de la Lupeni si a CFRistilor de la atelierele Grivita din Bucuresti. Ca si in Germania,criza a contribuit la ridicarea extremei drepte romanesti (Miscarea Legionara). In 1930,Rege al Romaniei devine Carol al II-lea (de la moartea lui Ferdinand in 1927,rege a fost fiul lui Carol al II-lea, Mihai, care era minor). Carol al II-lea a profitat si el de criza si de conflictele intre liberali si taranisti pentru a crea o dictatura personala. In perioada 1933-1937,liberalii s-au aflat din nou la putere.Este perioada in care Legionarii sprijiniti de la Berlin,comit o serie de asasinate politice si atentate impotriva evreilor si chiar a Primului Ministru I.G.Duca(Decembrie 1933)
7. II. Regim de autoritate monarhica (1938-1940) In 1938 Carol al II-lea profita de rezultatul ultimelor alegeri in care niciun partid nu reusise sa obtina majoritatea pentru a trece la dictatura. Constitutia este inlocuita cu o alta in care regele avea intreaga putere executiva si legislativa,parlamentul fiind decorativ. Partidele au fost desfiintate si toti oamenii politici au fost obligati sa se inscrie intr-un partid condus de rege,numit Frontul Renasterii Nationale.
Explicație:
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.