Răspuns:
[tex]E(x)=(1+\frac{2-x}{x+1}):\frac{x-1}{(2x-1)^{2}-(x+2)^{2}}[/tex]
1.)
[tex]=\frac{x+1+2-x}{x+1}:\frac{x-1}{(2x-1-x-2)(2x-1+x+2)}=[/tex]
2.)
[tex]=\frac{3}{x+1}.\frac{(x-3)(3x+1)}{x-1}=\frac{3(3x^{2}-8x-3)}{x^{2}-1 }[/tex]
Explicație pas cu pas:
1.) Deimpartitul (paranteza) se aduce la acelasi numitor, amplificand pe 1 cu x+1. La numitorul impartitorului se aplica formula de calcul prescurtat a²-b²=(a-b)(a+b)
2.) Se efectueaza calculele. Impartitorul se rastoarna si operatia devine inmultire.