Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Se poate transforma functia (nu e greu...) puntru a evita derivata unei functii compuse.
f(x)=0,5-(a-x)²=0,5-(a²-2ax+x²)=0,5-a²+2ax-x².
Deci f(x)=0,5-a²+2ax-x².
Atunci f'(x)=(0,5-a²+2ax-x²)'=(0,5)'-(a²)'+(2ax)'-(x²)'=0-0+2a·x'-2x=2a·1-2x=2a-2x=2(a-x). Deci f'(x)=2(a-x).
Au fost aplicate formule de derivare:
1) (c)'=0 derivata constantei este 0.
2) x'=1
3) (c·f)'=c·f', factorul constant iesa in fata derivatei.
4) (x²)=2x. Aceasta formula reese din formula generala, derivata puterii
5) (xⁿ)'=n·xⁿ⁻¹