👤

Exercițiul 2 va rog. Faceți cât puteți. Mulțumesc

Exercițiul 2 Va Rog Faceți Cât Puteți Mulțumesc class=

Răspuns :

Răspuns:

Ion Slavici, scriitor clasic, publica în anul 1881 volumul "Novele din popor" afirmanduse in domeniul nuvelistici românești.

Nuvela "Moara cu noroc" face parte din acest volum și se încadrează la nuvela realista și psihologica. Nuvela este o specie a genului epic in proza, cu un singur fir narativ și un conflict concentrat, cu personaje relativ puține, care pun in evidență personajul principal, puternic individualizat.

Titlul nuvelei este mai degrabă ironic deoarece Moara cu noroc aduce numai nenorocire in familia lui Ghița, mai precis moartea sa și a soției sale Ana. Nuvela este alcătuit din 17 capitole având o compoziție simetrică, deoarece atât incipitul cat și finalul ilustrează ideea de drum,la început drumul care duce la Moarte cu noroc iar la final drumul vieții care continuă și după moartea celor doi soți.

Acțiunea se desfășoară pe parcursul unui an. între două mari sărbători religioase de la Sf. Gheorghe până anul următor la paste.

Subiectul nuvelei: in incipitul nuvelei bătrână soacra a cârciumarului Ghiță își exprimă părerea sa despre bogăție și sărăcie, vorbe care arata înțelepciunea românească a omului simplu "Omul sa fie mulțumit cu sărăcia sa l, căci dacă e vorba nu bogăția ci liniștea colibei tale te face fericit".

In expozițiune: in nuvela este descris drumul care duce la Moara cu noroc, un drum greu de țară care are odihna și popas la "Cârciumă înconjurată de locuri rele" și cam puști.

Ghiță dovedește ca este harnic și priceput, iar semnele bunătăți sale nu întârzie să apară. Apariția lui Lica Sămădăul șeful porcarilor și a turmelor de porci din împrejurimile moarei cu noroc, prezintă intriga.

Desfășurarea acțiunii este concentrată în jurul transformări cârciumarului Ghiță influențat negativ de Lica Sămădăul, într-un om veșnic posomorât, îngândurat și interiorizat, instrainandu-se tot mai mult de Ana și cei doi copii. Ghiță devine treptat complicele lui Lica la diverse nelegiuiri ale acestuia cum ar fii: jefuirea arendașului și uciderea tinerei femei și q copilului acesteia numai de 5 ani, langa locul crimei fiind găsit biciul lui Lica.

Lica își plătește datoriile față de Ghiță de la cele două victime . Cârciumarul avea adesea procese de conștiință realizând că tovărășia cu Lica nu era buna chiar daca îi aducea bani mulți, ii distruge liniștea sa interioară și familia. Totuși Ghiță se alieaza cu jandarmul Pintea pentru al da in vileag pe Lica punând la cale un plan.

Punctul culminant al nuvelei arata ultima treaptă a degradări morale a lui Ghița care o lasă singura pe Ana cu Lica de paste, copii și soacra fiind plecați la Ineu, când se întoarce Ghiță o găsește pe Ana plângând singura și o înjunghie pentru că la înșelat cu Lica.

Deznodământ este tragic, deoarece Răut omul lui Lica îl împușcă pe Ghiță și incendiază cârciumă.

Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.


Wix Learning: Alte intrebari