Răspuns :
9Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Avem 2 cazuri
caz 1 : n par, adica n=2*k
Atunci:E= 10^n=10^2k=10^(2k-2)*(10^2)=[(10^2)^(k-1)]*(6^2+8^2)=[(10^2)^(k-1)*6^2+[(10^2)^(k-1)]*8^2
Dar (10^2)^(k-1)=(10^(k-1))^2
Expresia de mai sus devine:E=(10^(k-1)*6)^2+(10^(k-1)*8)^2 , adica suma de 2 patrate perfecte
caz 2:n impar, adica n=2*k+1
Atunci E=10^n=10^(2*k+1)=10*10^2k=(1^2+3^2)*[(10^k)^2]=1^2*[(10^k)^2]+3^2*[(10^k)^2]=
(1*10^k)^2+(3*10^k)^2, adica suma de doua patrate perfecte.
Deci, in toate cazurile posibile( n poate fi fie par, fie impar), E se poate scrie ca suma de doua patrate perfecte.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.