Răspuns :
Răspuns:
Un secret bine pastrat
Chinezii si-au dat seama de valoarea pretiosului material pe care il produceau si au reusit sa tina secret modul de realizare al matasii de restul lumii mai mult de 30 de secole. Cei care intrau in tara erau bine perchezitionati la punctele de frontiera, si oricine era prins ca incerca sa scoata ilegal oua, gogosi sau viermi de matase din tara era executat pe loc. Astfel, sub pedeapsa cu moartea, misterul sericiculturii a ramas un secret bine pastrat, timp de mii de ani.
Cu toate acestea, in 550 d.Hr. secretul matasii a devenit cunoscut in alte tari, atunci cand doi calugari din Imperiul Bizantin au reusit sa scoata ilegal oua de viermi de matase din tara. Au ascuns ouale in interiorul bastoanelor lor de bambus, acesta fiind primul exemplu cunoscut de spionaj industrial.
In ceea ce priveste secretul matasii, Bizantinii au fost la fel de secretosi precum chinezii, si pentru multe secole tesutul si comercializarea matasii a reprezentat un monopol imperial strict.
In sec VII, arabii au cucerit Persia, reusind sa asimilize si procesul de productie al matasii. Sericicultura si tesutul matasii s-a raspandint astfel in Africa, Sicilia si Spania. In secolul al X-lea, Andaluzia a fost principalul producator de matase din Europa.
In secolul al XIII-lea, cu toate acestea, Italia a castigat pozitia dominanta in ceea ce priveste productia matasii. Comerciantii venetieni au comercializat matasea pe scara larga incurajand totodata, cultivatorii de matase sa se stabileasca in Italia. In acest sec., matasea italiana a fost o sursa importanta de comert. Chiar si acum, matasea prelucrata (vopsita si imprimata), in provincia Como se bucura de apreciere.și se numește kipa
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.