Răspuns :
● Explicarea modului de formare:
a.) ta - cuvânt format prin conversiune: adjectiv pronominal posesiv provenit din pronume posesiv, se acordă în gen, număr și caz cu "pregătirea" (feminin/singular/Ac.)
° Morfologic, la bază "(a) ta" este pronume posesiv :
A ta este pe birou.
° Când un pronume posesiv stă lângă un substantiv și se acordă în gen, număr și caz cu acesta, prin conversiune, el devine adjectiv pronominal posesiv:
Cartea ta este pe birou.
°° Observație: pronumele posesive nu au formă pentru persoana a III-a plural, iar în locul posesivelor: său, sa, săi, sale se pot folosi pronumele personale: lui, ei, lor.
Deci, atenție, aici avem:
• Mama sa: "sa" este adjectiv pronominal posesiv.
• Mama lui/ei/lor: lui/ei/lor sunt pronume personale .... nu adjective pronominale posesive.
b.) băiețel: cuvânt format prin derivare: cuvântul de bază :"băiat" + sufixul diminutival "-el".
● Să ne reamintim:
• DERIVAREA este mijlocul intern ds îmbogățire a vocabularului cu ajutorul prefixelor sau/și al sufixelor ori prin înlaturarea unui sunet sau grup de sunete.
• CONVERSIUNEA (schimbarea valorii gramaticale) este procedeul de formare a unui cuvânt nou prin trecerea de la o parte de vorbire la alta.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.