Răspuns :
In opinia mea mesajul operei "lacul" de George Toparceanu are la baza un mesaj profund care transmite elocvent sentimentul de admiratie fata de tema sa centrala:natura.
In primul rand, tema abordata este un peisaj din apropierea unui lac, iar autorul transmite, in mod direct, sentimente de jelire, avand ipostaza de contemplator, folosind resursele expresive ale limbii romane;astfel, observam epitete("plopul trist", "gramezi greoaie") metafore("miscarea lor domoala","nopti de mai","si a undelor poveste")personificari("fata lacului e sura","plopul[..] se indoaie dupa vant") si imagini artistice: vizuale("fata lacului e sura"), auditive("si a undelor poveste s o ascult")..
modul de expunere dominant e descrierea de tip tablou("fata lacului e sura")ce se imbina cu monologul liric adresat("lacule, imi placi mult!"). eul liric este subiectiv identificat prin marcile lexico-gramaticale la persoana 1/2 sg/pl, verbe("imi placi","s-o ascult") si pronume(" ti-","imi"). mesajul reprezinta chintesenta structurii textului care e intr o forma versificata avand 5 strofe cu rima imperecheata imperfecta si cu masura invariabila de 7-8 silabe, ritmul e trohaic.
tabloul e dinamic si prezinta diferite planuri imbinate precum acvatic, cosmic dar si terestru. poetul isi transmote sentimentele adance referitoare la tabloul din fata sa prin intermediul sensibilitatii artistice de o mare forta sugestiva.
astfel opera... de... transmite un mesaj poetic, original de o mare forta sugestiva cu privire la tema naturii.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.