Răspuns :
Răspuns:
Intre anii 271-275 din motive tactice si strategice, imparatul Aurelian decide retragerea in sudul Dunarii a armatei si administratiei romane.
Retragerea aureliana nu a insemnat insa si abandonarea acestor regiuni nord-dunarene de catre romani.Pana in sec VII aceste regiuni carpato-dunarene au stat in atentia imparatilor romani.
Continuitatea daco romana este dovedita de multitudinea cercetarilor arheologice care au scos la iveala obiecte care dateaza din perioada postaureliana.Astfel circulatia monetara intensa in sec IV , este bine atestata si pentru prima jumatate a sec V, La Tibiscum s-a gasit un capac de vas paleocrestin care dateaza din sec V-VI.
Continuitatea daco-romana este atestata si de descoperiri lingvistice .Hidronimia si toponimia tarii noastre sunt in proportie de 80%romanesti.Cele mai mari rauri ale tarii poarta vechi nume dacice folosite si in epoca romana Alutus(Olt),Samus (Somes), Maris (Mures).
interesant este insa ca nu se mai pastreaza numele unor asezari precum Sarmizegetusa, Napoca, Apullum.Explicatia consta in faptul ca aceste asezari au fost distruse in perioada migratiilor si de aceea au fost sterse din memoria colectiva a oamenilor in timp ce denumirile marilor rauri s-a pastrat.
Explicație:
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.