Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Am vizitat manastirea Voronet prima oara cand eram mic, 14-15 ani, la insistentele mamei. Eram in comunism si credeam ca biserica, fiind o conventie/povestre, nu poate oferi ceva valoros.Nu imi amitesc mare lucrui , inafara de faptul ca imi parea MAAARE, impresionanta , FRUMOASA.
Am vizitat-o apoi cand eram matur.Mi-a parut mica. Tot o maica mica ne-a fost ghid.
Dar maica era era precum Toma Alimos.Mica la stat, mare la sfat.Foarte culta, practic erudita, stiind sa vorbeasca atat turistilor bisericosi cat si celor "nedusi la biserica".
M-a frapat faptul ca picturile murale deosebite erau scrijelite (mutilate) cu inscriptii si zgarieturi. Vechi.Am intrebat-o de ce..Mi-a spus ca, in timpul Ocupatiei Austro Ungare, dinastia de Habsburg a vrut sa starpeasca cultura , religia si natia romaneasca, pt ca moldovenii romani sa fie asimilati si sa devina sclavi perfecti.Desi Voronet a scapat de tunurile Generalului Bukow, pt.ca era totusi o o opera de arta, tinerii si copiii austrieci ( civilizati!!??!!) au fost INCURAJATI sa MUTILEZE picturile, pt a DISTRUGE operele de arta create sub domnia moldoveanul/romanul Stefan cel Mare.
Mi-a ramas in minte pana astazi, cand vad ciuntirea Codrilor Bucovinei, dubla masura a civilizatiei Occidentale, care are si ea umbrele ei. Cel putin la fel de mari ca si luminile.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.