Răspuns :
1. Intrebarea e cam vaga. Sunt multe tipuri de franare, atat la biciclete cat si la automobile. De principiu, automobilul franeaza cu "discuri de frana" pe care se aplica forta de franare a unor placute din material special, ce dezvolta o forta de frecare foarte mare. Actionarea se face hidraulic. La bicicleta, forta de frecare se aplica cu placute de cauciuc, actionate prin cabluri. Eficienta e mai mica, dar si fortele aflate in discutie sunt mai mici;
2. Vaporul pluteste datorita fortei arhimedice. Volumul de apa dezlocuit de vapor are o anumita greutate ce se scade din greutatea reala a vasului. Datorita densitatii mai mari a apei de mare, acelasi volum dezlocuit are o greutate mai mare, deci vaporul va fi "mai usor" si se va ridica;
3.a) greutatea = masa x g , dar masa = densitate x volum. Rezulta ca la acelasi volum, masa mai mare o are bila cu densitate mai mare. Masa mai mare inseamna si greutate mai mare.( G = mg). Bila cu densitate mai mare ( fier 7,8 g/cm ³ ) va avea greutate mai mare decat bila din aluminiu ( 2,7 g/cm³).
b) Forta arhimedica este greutatea volumului de lichid dezlocuit. In acelasi lichid, volumele bilelor fiind egale si volumul dezlocuit va fi acelasi, deci forta arhimedica va fi aceeasi; Daca bilele sunt scufundate in lichide diferite se schimba si valoarea fortei arhimedice ( forta arhimedica este greutatea volumului de lichid dezlocuit, adica Fa = densitate x volum x g , deci depinde direct proportional de densitate)
4. Dinamometrul masoara greutatea corpului. Greutatea aparenta a corpului e mai mare in ulei 0,6 N decat in apa - 0,5 N, deoarece volumul de apa dezlocuit de el este mai greu decat cel de ulei ( greutatea volumului este G = mg = densitate x volum x g ) . Densitatea apei este mai mare decat a uleiului si obiectul va pluti mai usor pe apa decat pe ulei.
5. Centrul de greutate si centrul de presiune ( care este punctul de aplicatie al fortei arhimedice) coincid in cazul scufundarii complete in lichid . Greutatea bilei este 3 Newton, greutatea aparenta este de 1 N, deci forta arhimedica - orientata in sens opus greutatii este de 3N - 1 N = 2 N . Nu pot sa iti fac si desenul, dar ai G 3 N orientata in jos, F arhimedica in sens invers si rezultanta la fel ca si greutatea.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Fizică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.