👤

Denumiți câte un zeu şi caracteristicile acestuia pentru popoarele: egipteni, babilonieni, perşi, chinezi şi indieni.​

Răspuns :

Egipt

Ra este un zeu egiptean reprezentând o personificare a soarelui, fiind cel mai puternic din toți zeii. Era venerat la Heliopolis (Cetatea Soarelui). Reprezentarea obișnuită era a unui om cu un cap de șoim și cu un disc solar deasupra capului.

Călătorea prin lumea subterană în fiecare noapte în nava sa. Se spune că atunci când Ra sfârșea călătoria subterană soarele răsărea din nou pe cer, dar Seth, stăpân al deșertului, trimitea mereu un șarpe-demon , numit Apophis care să împiedice acest fapt.

Simbolurile lui Ra sunt discul și cercul cu un punct înăuntru ⊙.

China

Împăratul de Jad este conducătorul cerului și zeitatea supremă în taoism și în religia tradițională chineză. El este cea mai venerată zeitate din aceste două religii, care a fost asimilat și de budiști.

Împăratul de Jad face parte din grupa celor Trei Puri, alături de Pan ku și Lao zi. În realitate el a devenit o figură mitologică importantă relativ târziu , după afirmarea și consolidarea taoismului . De atunci el guvernează toate cele patru zări cerești pentru că vede și aude tot în Univers. În unele povești arhaice se spune că ar fi creat oameni din lut.

Într-un anumit scenariu mitologic, Împăratul de Jad ar fi fost înainte în subordinea lui Shi Tian Zong (Stăpânul Cerului și al originii primordiale), dar acesta i-ar fi cedat tronul Împăratului de Jad. Se spune că el trăiește în Da-luo-tian (cerul cel mai înalt), unul dintre cele 36 de ceruri existente în mitologia chineză. Acolo trăiește într-un palat uriaș din aur și jad, și este protejat de funcționarii săi divini .

India

Vishnu este unul din zeii principali în religia hindusă. Asociat conservării și protecției, el este al doilea zeu aparținând trinității hinduse (trimurti), alături de Brahma (Creatorul) și de Shiva (Distrugătorul). Vishnu are zece avatare majore, adică încarnări divine, dintre care cele mai cunoscute sunt Krishna și Rama, sub înfățișarea cărora este de cele mai multe ori venerat. În ramura hindusă numită vișnuism, el este considerat ca fiind zeitatea supremă.

Babilon

Utu (sau Shamash) este zeul sumerian al Soarelui, tatăl zeului Enmerkar. Utu, ulterior venerat de popoarele est-semitice ca Shamash, a fost vechiul zeu Mesopotamian al soarelui, al dreptatii, moralitatii și adevărului, și fratele geaman al zeiței Inanna, Regina Cerului. Templele sale principale erau în orașele Sippar și Larsa. Se credea că merge prin ceruri în carul său de soare și ca vede toate lucrurile care s-au întâmplat în acea zi. El a fost executorul justitiei divine și s-a gândit să îi ajute pe cei aflați în primejdie.

Persia

În mitologia persană, Ahura Mazda este zeul suprem, fiul lui Zurvan. El a creat Paradisul și Pământul și este cel mai mare dușman al fratelui său, maleficul zeu Angra Maynu. Este stăpânul și liderul grupului celor șapte zei buni, Amesha Spentas. Simbolul său este un disc cu aripi. Era venerat de Darius I și de succesori acestuia ca fiind cel mai mare zeu și protector al regelui drept. Zoroastru a propovăduit că Ahura Mazda a creat universul și menține ordinea cosmică, precum și că istoria lumii constă în bătălia dintre două spirite pe care acesta le-a creat- beneficiul Spenta Mainyu și distrugătorul Angra Mainyu. Acesta îl identifică pe Ahura Mazda cu însuși spiritul benefic și îl reprezintă ca fiind generos, atotștiutor și creator al tuturor lucrurilor bune.