Răspuns :
Presiunea pe care o exercita un obiect asezat pe o suprafata plana este
Presiune = Forta / Suprafata.
Forta este greutatea obiectului = G = masa x g
daca g este aproximat la 10 N /kg,
Greutatea cartii este masa x g
masa = 100 g = 0,1 kg ( formulele sunt valabile pentru exprimarea in Sistemul international - kg, metru, metru patrat....etc)
G = 10 N/kg x 0,1 kg = 1 Newton
Suprafata de sprijin a cartii - aria unui dreptunghi - este Lungime x latime.
In general, o carte este un paralelipiped dreptunghic, are Lungime, latime si inaltime . Putem vorbi de 6 fete, egale 2 cate doua, adica 3 suprafete posibile de sprijin. Tu ai oferit doar doua dimensiuni ale cartii - lipseste grosimea. Din datele oferite putem afla doar o singura suprafata din cele trei posibile
S = 20 cm x 10 cm = 0,2 m x 0,1 m = 0,02 metri patrati
Presiunea = Greutate / suprafata
Presiunea = 1 N : 0,02 m² = 50 N/ m² = 50 Pascal
Se poate intelege usor ca daca suprafata este mai mare, presiunea va fi mai mica.( sunt marimi invers proportionale si daca nu intelegi cum e asta, incearca sa dai valori si sa vezi cum scade / creste ) Pentru cartea respectiva nu ai dat valorile, dar cea mai mare presiune o exercita atunci cand suprafata e mai mica . atunci cand cartea e pusa " in picioare"
Cand e asezata pe coperta, suprafata e mai mare si presiunea e mai mica.
[ problema de fata nu are legatura cu presiunea hidrostatica, aceea este cea produsa de o coloana de lichid, de exemplu apa intr-o conducta, intr-o sticla, presiunea apei pe fundul marii, etc ]
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Fizică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.