Răspuns :
Explicație pas cu pas:
Pct a):
[tex]\sqrt{x^2-2x+10}+\sqrt{y^2-4y+20}+\sqrt{z^2-6z+90}=16\\\sqrt{x^2-2x+1+9}+\sqrt{y^2-4y+4+16}+\sqrt{z^2-6z+9+81}=16\\\sqrt{(x-1)^2+9}+\sqrt{(y-2)^2+16}+\sqrt{(z-3)^2+81}=16[/tex]
Obervam ca:
[tex]\sqrt{9}+\sqrt{16}+\sqrt{81}=\\=3+4+9=\\=7+9=\\=16[/tex]
Asadar, trebuie ca fiecare patrat de sub radical sa fie 0:
[tex](x-1)^2=0 => x-1=0 =>x=1\\(y-2)^2=0 => y-2=0 => y=2\\(z-3)^2=0 => z-3=0 => z=3[/tex]
Pct b):
[tex]\sqrt{x^2+2x+5}+\sqrt{y^2-6y+13}+\sqrt{4z^2-4z+5}\leq 6\\\sqrt{x^2+2x+1+4}+\sqrt{y^2-6y+9+4}+\sqrt{4z^2-4z+1+4}\leq 6\\\sqrt{(x+1)^2+4}+\sqrt{(y-3)^2+4}+\sqrt{(2z-1)^2+4}\leq 6[/tex]
Dar, cum [tex]\sqrt4+\sqrt4+\sqrt4=\\=2+2+2=\\=6[/tex], fapt ce se intampla cand fiecare patrat de sub radical este 0, atunci expresia noastra este:
[tex]\sqrt{(x+1)^2+4}+\sqrt{(y-3)^2+4}+\sqrt{(2z-1)^2+4}\geq 6[/tex]
Si cum, [tex] \sqrt{(x+1)^2+4}+\sqrt{(y-3)^2+4}+\sqrt{(2z-1)^2+4}\leq 6 [/tex], atunci obtinem:
[tex]\sqrt{(x+1)^2+4}+\sqrt{(y-3)^2+4}+\sqrt{(2z-1)^2+4}=6 [/tex]
Asadar, trebuie ca fiecare patrat de sub radical sa fie 0:
[tex](x+1)^2=0 => x+1=0 => x=-1\\(y-3)^2=0 => y-3=0 => y=3\\(2z-1)^2=0 => 2z-1=0 => 2z=1 => z=\frac{1}{2}[/tex]
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.