Răspuns :
Răspuns:
1)
pământul = substantiv comun, simplu
dormeau = verb intranzitiv, predicativ
albastră = adjectiv propriu-zis, simplu, calificativ
2)
Structura „cerul era ziua de sticlă albastră și noaptea, de înstelată catifea fumurie” ne sugerează o vreme senină, liniștită, dar în același timp o vreme rece, prin folosirea sintagmei „sticlă albastră”. Sticla este un material rece, lucios, iar albastrul face parte din clasa culorilor reci, care dau senzația de frig. Combinația „sticlă albastră” ne duce cu gândul la un cer senin, însorit, dar și la un soare cu dinți, la o vreme rece în ciuda strălucirii soarelui. În contrast cu sticla, catifeaua este un material moale, plăcut la atingere. Ni se sugerează așadar o noapte blândă, fără vânt sau ger. De asemenea, ni se indică lipsa norilor: „înstelată” înseamnă că stelele sunt vizibile.
Ne putem gândi și că autorul, prin folosirea cuvintelor „sticlă” și „catifea”, a vrut să sugereze că zilele, respectiv nopțile, erau, d.p.d.v. termic, invers față de cum s-ar aștepta cititorul: zilele erau reci deși însorite, iar nopțile erau mai calde decât ar fi fost de așteptat dat fiind cerul senin, care, iarna, prevestește ger.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.