👤

Realizeaza un text creativ (o pagina dictando caiet mic) cu titlul "Clinchet de toamna", in care sa introduci expresii si cuvinte selectate din poezia ,,Octombrie" de George Topirceanu de la pagina 16. Cuvintele sunt: covoare galbene si rosii, nouri de argint, soarele e tot mai mic, cerul cald, trec zile albe dupa zile, faldurii hlamidei sunt plini de crizanteme, un liliac nedumerit. VA ROG! E URGENT! DAU COROANA!​

Răspuns :

Răspuns:

Explicație:

        Soarele e tot mai mic si mangaie pamantul amortit . Toamna picteaza copacii goi iar frunzele plutesc ca niste barcute asternand pe pamantul reavan fosnitoare covoare galbene si rosii . Vacanta a zburat ca un stol de randunele iar clinchetul clopotelului cheama copiii la scoala   Stoluri de pasari vaslesc în nouri de argint spre tarile calde iar cerul cald le însoteste pana departe ,departe .Noptile si diminetile sunt din ce în ce mai racoroase iar gâzele  plapande ,amortite de frig cauta adapost sub covorul gros de fraunze uscate în timp ce un liliac nedumerit îsi strecoara silueta ca o sageata prin vazduh.   În livezi pomii sunt încarcati de roade ,mere rosii ,gutui amarui cu puf galben ca de pui ,viile freamata de struguri  mari si dulci iar munca taranilor e în toi . Troienele de crizanteme colorate  ce anunta venirea toamnei se revarsa peste gradini ca faldurile hlamidei .

               Trec zile albe dupa zile ca un pom cu flori  si cu multa speranta noi îti spunem : Bine ai sosit toamnă !

Răspuns:

Explicație:

                                       Clinchet de toamnǎ  

          A venit iar toamna și a așternut covoare galbene și roșii pe tot întinsul parcului de lângǎ bloc.  

        Soarele e tot mai mic iar în zare, dincolo de deal, se vǎd perindându-se nouri de argint. Sub cerul cald încǎ zboarǎ pǎsǎrelele și mai zboarǎ chiar și unii fluturași care nu au reușit sǎ-și dea seama cǎ… acum, când trec zile albe dupǎ zile, sfârșitul toamnei se apropie cu pași repezi.  

          Cu mic, cu mare, ne bucurǎm de zilele frumoase și am luat iar cu asalt parcul. Noi, copiii, alergǎm veseli alǎturi de toți cǎțelușii și de toate pisicile. Bunicii noștri ne privesc cu drag și, poate… cu multǎ nostalgie, amintindu-și de vremurile când… și pentru ei toamna era doar anotimpul frunzelor ruginii…  

          Dar toamna își revarsǎ cu dǎrnicie fructele și florile târzii în hlamida sa multicolorǎ: faldurii hlamidei sunt plini de crizanteme și… uneori… de brumǎ…

         Un liliac nedumerit și-a deschis câteva floricele albe … E… clinchetul sǎu de toamnǎ…

        SAU, dacǎ vrei alt final:  

         Un liliac nedumerit și-a întins aripile și și-a luat zborul pe deasupra teilor aproape desfrunziți. Poate cǎ e… clinchetul lui de toamnǎ…