Răspuns :
În opinia mea, poezia ” Lacul ” scrisă de Mihai Eminescu este o creație lirică ce impresionează prin natură discursul poetului și are ca temă viziunea definitorie a autorului asupra iubirii și a naturii. Ca specie este o idilă clasică complicată în spirit romantic prin intensitatea visului de dragoste al îndrăgostitului. Eul poetic aspiră spre o iubire infinită proiectând pe fundalul unei naturi feerice o poveste de dragoste ideală, în care gesturile celor doi îndrăgostiți se împletesc într-un ritual al înțelegerii și al armoniei depline.
În acest context, eul liric se află în ipostaza îndrăgostitului, care își exprimă sentimentele puterice ce iubire, datorită unei succesiuni de tablouri: fiecare strofă fixează o secvență dintr-o idilă cu ceremonial stereotip, alcătuit din același lanț de fapte eroice.
Ideea este sustinută și în plan stilistic, figurile de stil și imaginile artistice având rolul de a crea o realitate subiectivă, menită să susțină trăirile interioare ale eului liric. Personificarea “ îngânați de glas de ape “ din strofa a treia sugerează acordul perfect dintre sufletul eului poetic și natura ocrotitoare, iar aliterațiile și asonanțele: “ lângă lacul”; “ lacul albastru, încărcat “ ș.m.d.p - dau o muzicalitate aparte versurilor, sugerând și armonia care există între cei doi îndrăgostiți.
În concluzie, consider că prin intermediul poeziei ” Lacul ” scrisă de Mihai Eminescu se transmite ideea că lacul devine prin prezența lui ( a autorului ) atât la început, cât și la sfârșitul poeziei, un personaj central.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.