Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
E(a)=a⁴+6a³+11a²+6a=a⁴+a³+5a³+5a²+6a²+6a=a³(a+1)+5a²(a+1)+6a(a+1)= (a+1)(a³+5a²+6a)=a(a+1)(a²+5a+6)=a(a+1)(a²+2a+3a+6)=a(a+1)(a(a+2)+3(a+2))=a(a+1)(a+2)(a+3).
E(a) este reprezentat ca un produs de 4 numere consecutive, dintre care 2 sunt pare, deci E(a) se divide cu 4. Produsul a trei numere consecutive se divide cu 6, deci E(a) se va divide si cu 6·4, adica cu 24.
ex2
vezi imaginea
deoarece a este par, atunci a+2 e par, atunci a(a+1)(a+2) se divide cu 4.
Deoarece a(a+1)(a+2) este un produs de 3 numere consecutive, reese ca el se divide cu 6, atunci expresia a(a+1)(a+2)/24 va fi un numar intreg
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
1. E(a) = a⁴ + 6a³ + 11a² + 6a = a⁴ + 5a³ + 6a² + a³ + 5a² + 6a = a²* (a² + 5a+6) + a(a² + 5a+6) = a*(a² + 5a+6)*(a+1) = a*(a+1)*(a+2)*(a+3)
E(a) | 24 daca E(a) se divide cu 4 si cu 6 ( se divide cu 6 daca se divide cu 2 si cu 3), din descompunere se observe ca se indeplinesc conditiile
2. pt rezolv execitiul 2 te rog sa scrii mai explicit textul folosindu te de simboluri ( nu inteleg ecuatia la care faci referire)
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.