Răspuns :
[tex]\displaystyle\bf\\\frac{1}{\sqrt{1}+\sqrt{2}}+\frac{1}{\sqrt{2}+\sqrt{3}}+\frac{1}{\sqrt{3}+\sqrt{4}}+...+\frac{1}{\sqrt{97}+\sqrt{98}}+\frac{1}{\sqrt{98}+\sqrt{99}}=\\\\\\\text{Schimbam intre ei termenii de la numitor. (Adunarea este comutativa.)}\\\\\\=\frac{1}{\sqrt{2}+\sqrt{1}}+\frac{1}{\sqrt{3}+\sqrt{2}}+\frac{1}{\sqrt{4}+\sqrt{3}}+...+\frac{1}{\sqrt{98}+\sqrt{97}}+\frac{1}{\sqrt{99}+\sqrt{98}}=[/tex]
.
[tex]\displaystyle\bf\\\text{Rationalizam numitorii:}\\\\\\=\frac{\sqrt{2}-\sqrt{1}}{2-1}+\frac{\sqrt{3}-\sqrt{2}}{3-2}+\frac{\sqrt{4}-\sqrt{3}}{4-3}+...+\frac{\sqrt{98}-\sqrt{97}}{98-97}+\frac{\sqrt{99}-\sqrt{98}}{99-98}=\\\\\\=\sqrt{2}-\sqrt{1}+\sqrt{3}-\sqrt{2}+\sqrt{4}-\sqrt{3}+...+\sqrt{98}-\sqrt{97}+\sqrt{99}-\sqrt{98}=[/tex]
.
[tex]\displaystyle\bf\\ \text{Se reduc termenii asemenea.}\\\\=-\sqrt{1}+\sqrt{99}=\\\\=\sqrt{99}-1\\\\\sqrt{81}<\sqrt{99}<\sqrt{100}\\\\9<\sqrt{99}<10\\\\\implies~\Big[\sqrt{99}\Big]=9~~~daaar~~~\Big[\sqrt{99}-1\Big]=9-1=\boxed{\boxed{\bf8}}[/tex]
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.