Răspuns :
( 9/√3 - 2√3 ) × √3/4 - √169/16
9/√3 - raționalizăm cu √3 = 9√3/( √3 × √3 ) = 9√3/3 simplific cu 3 = 3√3;
√169 = √13² = 13;
( 3√3 - 2√3 ) × √3/4 - 13/16 =
√3 × √3/4 - 13/16 =
√3²/4 - 13/16 = 3/4 - 13/16 = numitor comun 16 = ( 12 - 13 )/16 = - 1/16
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
( 9/√3 - 2√3 ) × √3/4 - √169/16 =
= ( 9√3/3 - 2√3 ) × √3/4 - 13/16 =
= ( 3√3 - 2√3) × √3/4 - 13/16 =
= √3 × √3/4 - 13/16 =
= ( 4×3)/16 - 13/16 =
= (12-13)/16 =
= - 1/16
__________________________________
Daca 16 este sub radical, atunci rezultatul este:
( 9/√3 - 2√3 ) × √3/4 - √(169/16) =
= ( 9√3/3 - 2√3 ) × √3/4 - 13/4 =
= ( 3√3 - 2√3) × √3/4 - 13/4 =
= √3 × √3/4 - 13/4 =
= ( 3 - 13 ) / 4 =
= - 10/4 =
= - 5/2
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.