Răspuns :
” o carte este o lentilă prin care poți privi lumea ” = metaforă deoarece cartea nu este lentila, dar este asemănată fără termenii comparației - comparație subînțeleasă.
Metafora = este o comparație subînțeleasă, lipsind elementul de comparație, în cazul de față ( precum, ca ); face trecerea de la sensul propriu al unui cuvânt la cel figurat.
** poate fi implicită - apare numai termenul cu sensul figurat:
de exemplu: ” regina nopții ” - Mihai Eminescu;
sau explicită - sunt prezenți ambii termeni:
de exemplu: ” leoaică tânără, iubirea ” - Nichita Stănescu;
În cazul nostru este: expliciă - Ai ambii termeni (și carte - termenul despre care se scrie metafora, și lentilă - cuv. cu sens figurat)
alte exemple de metafore:
” eu plâng, și mă zbucium în trupul meu cald. În turn, orologiul înghețat ” = metaforă - ” Orologiu de gheață ” - Ștefan Augustin Doinaș;
” tot ce stă în umbra crucii, împărați și regi s-adună ” - ” Scrisoarea III ” - Mihai Eminescu;
” norii de zăpadă, Lungi troiene călătoare adunate-n cer grămadă ” - ” Peste vârfuri ... ” - Mihai Eminescu;
” acești pești volupțioși și trândavi arată cât s-a schimbat torentul năvalnic prin care - fugere vii - svâcneau păstrăvii ” - ” Cartea Oltului ” de Geo Bogza;
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.