Răspuns :
Da, există.
Funcțiile de nutriție ale organismelor vii sunt hrănirea, circulația, respirația și excreția.
Între aceste 4 procese complexe ale nutriției există o permanentă legătură morfologică și fiziologică, iar în cazul în care unul dintre procese nu își îndeplinește funcțiile sau prezintă diverse patologii, celelalte vor conlucra în aceeași manieră. Mai scurt, dacă există disfuncții ale procesului de circulație, spre exemplu, și în cazul procesului de respirație vor apărea complicații.
Hrănirea reprezintă un proces fiziologic de asigurare a organismului cu substanțe nutritive care sunt preluate din alimentația zilnică.
Circulația este procesul fiziologic prin care se asigură trecerea substanțelor nutritive în țesuturile vii ale organismului (cu ajutorul sângelui și al altor factori).
Prin respirație se înțelege procesul fiziologic de schimb al O₂ din aer cu CO₂ pe care îl degajă organismul, deci un schimb reciproc cu mediul înconjurător. Procesul de respirație are loc atât extern, cât și intern, la nivel celular, unde cu ajutorul procesului de circulație și implicit al sângelui, are loc acest schimb de gaze și de energie (ATP) în celule și țesuturi.
Excreția este de asemenea un proces fiziologic de eliminare a substanțelor nefolositoare din organism, care are loc preponderent la exterior, deci practic este tot un proces de schimb al organismului cu mediul.
Prin hrănire, substanțele ajunse în organism sunt transformate în produși finali ai metabolismului, care sunt „transferați” către celule și țesuturi prin sânge, iar la final substanțele nefolositoare sau în exces (apă, excremente, urină, etc.) sunt eliminate prin excreție.
De asemenea, prin respirație se asigură organismului aportul necesar de O₂ și energie pentru ca organele să-și îndeplinească funcțiile în mod normal, iar asimilarea substanțelor nutritive de la nivelul celulelor (cu ajutorul circulației) să se realizeze fără apariția altor disfuncții.
Așadar, legătura dintre procesele funcției de nutriție este foarte complexă, iar totalitatea tranformărilor care au loc în organism în această funcție reprezintă unul dintre cele mai importanți factori ai existenței organismului, alături de funcția de reproducere și cea de relație.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Biologie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.