Răspuns :
►"Freamăt de codru" de Mihai Eminescu
Epitetul "apa sună somnoroasă" are rolul de a indica sunetul calm transmis de apa care curge încet în codru, fiind conturată și o imagine auditivă. Eul liric încearcă introducerea cititorului într-un cadru feeric, liniștit.
Personificarea "Cucu-ntreabă: - Unde-i sora/Viselor noastre de vară?" are rolul de a atribui păsării din codru trăsături omenești cu scopul de a mări expresivitatea textului și de a însufleți codrul. Prin intermediul personificării, eul liric își exprimă ideile, dorințele.
Inversiunea "Teiul vechi un ram întins-a" are rolul de a mări expresivitatea textului și de a contura un limbaj artistic, deosebit.
►"Povestea teiului" de Mihai Eminescu
Epitetul "sufletul mi-e vesel" are rolul de a indica bucuria desăvârșită simțită de Blanca, care i se destăinuie tatălui ei. Acest epitet indică o mască a eului liric, una pozitivă, încântată de bucuriile vieții.
Enumerația "Danțul, muzica, pădurea" are rolul de a indica ce apreciază și îndrăgește cel mai mult Blanca, iar prin această destăinuire este conturată și masca eului liric fericit, impresionat de frumusețea dansului, muzicii și pădurii.
Repetițiile "Tot mai tare și mai tare", "Mai aproape, mai aproape" au rolul de a impresiona cititorul, de a mări expresivitatea textului, mărind suspansul dat de imaginea auditivă a cornului care răsună.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.