👤

Calculati:
a) [(-7). 3 +(-2) · (-5) - (-3)^2· (–5)^2] : (-2^2);
b) [-2^4 + (-2)* + (-7 + 2^3)^2019) · [-2019^1+(-1)^2018);
b) [(-17)^3]:(-17)^11+ (-5)^14 : [(-5)^2]^6​


Răspuns :

a) [(-21)+10-9×25]:4= [(-11)-225]:4= (-236):4= -59

b) [16+16+(-7+8)^2019]×[-2019+1]= [32+1^2019]×(-2018)= [32+1]×(-2018)= 33×(-2018)= -66594

c) (-17)^12:(-17)^11+(-5)^14:(-5)^12= (-17)^1+(-5)^2= -17+25= 8

La inmultirea cu aceeasi baza , exponentii se aduna

La impartire cu aceeasi baza exponenţii se scad

Daca avem o baza cu o putere ridicata la alta putere, atunci se vor inmulti intre ei

ex (2^2)^3=2^(2×3)=2^6