Răspuns :
Răspuns:
Sper să te ajute.
Explicație:
Poezia ,,Metamorfoza" de Vasile Voiculescu aparține genului liric, deoarece eul liric își exprimă în mod direct: gânduri, sentimentele, ideile și concepțiile, prin intermediul figurilor de stil și al imaginilor artistice.
În primul rând, principalul mod de expunere este descrierea: ,,Omidă uriașă strivită între nori, / Vărgată cu cenușa, cu aur și cu sânge".
În al doilea rând, la nivel stilistic se remarcă prezența unor mijloace artistice inedite. Epitetul din primele două versuri ,,Omida uriașă [...]/ Vărgată cu cenușă, cu aur și cu sânge" sugerează principalele caracteristici primordiale ale omidei: lipsa de însemnătate și strălucirea pe care o capătă după procesul de metamorfozare. Metafora din ultimul vers al primei strofe: ,,Și în gogoașa nopții tot mai adânc se strânge" prezintă prima etapă din procesul de metamorfozare totală a ființei, schimbând percepția eului liric despre lume. Verbul ,,rasari-va", urmat de metafora ,,celălalt colț al vieții" sugerează etapa finală a procesului, omida luând forma unui ,,flutur, ce va umple, învoalt și luminos/ [...] tot cerul dimineții".
În plus, la nivelul prozodic poezia este alcătuită din 2 catrene, măsura versurilor de 13 - 14 silabe, rima încrucișată, iar ritmul este trohaic.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.