Răspuns :
[tex]\displaystyle \dfrac{1}{1\cdot 2}+\dfrac{2}{1\cdot 2\cdot 3}+\dfrac{3}{1\cdot 2\cdot 3\cdot 4}+...+\dfrac{n}{1\cdot 2\cdot 3\cdot 4\cdot...\cdot(n+1)} = \\ \\ = \sum\limits_{k=1}^n \dfrac{k}{(k+1)!} = \sum\limits_{k=1}^n\dfrac{k+1-1}{(k+1)!} = \sum\limits_{k=1}^n \dfrac{k+1}{(k+1)!} - \sum\limits_{k=1}^n\dfrac{1}{(k+1)!} =\\ \\ = \sum\limits_{k=1}^n \dfrac{k+1}{k!(k+1)}-\sum\limits_{k=1}^n\dfrac{1}{(k+1)!} = \sum\limits_{k=1}^n\dfrac{1}{k!} - \sum\limits_{k=1}^n\dfrac{1}{(k+1)!} =[/tex]
[tex]= \dfrac{1}{1!}+\dfrac{1}{2!}+\dfrac{1}{3}!+...+\dfrac{1}{n!} - \dfrac{1}{2!}-\dfrac{1}{3!}-...-\dfrac{1}{n!}-\dfrac{1}{(n+1)!} = \\ \\ = \dfrac{1}{1!} - \dfrac{1}{(n+1)!} = \dfrac{(n+1)!-1}{(n+1)!}= \dfrac{\Big[1\cdot 2\cdot 3\cdot ...\cdot (n+1)\Big]-1}{1\cdot 2\cdot 3\cdot ...\cdot (n+1)} \\ \\ \\ \Rightarrow \boxed{n = 2005}[/tex]
Răspuns:
n=2005
Explicație pas cu pas:
[tex]\frac{1}{2!} =\frac{2-1}{2!} =\frac{2}{2!} -\frac{1}{2!} =\frac{1}{1!} -\frac{1}{2!} \\\frac{2}{3!}=\frac{3-1}{3!} =\frac{3}{3!} -\frac{1}{3!} =\frac{1}{2!} -\frac{1}{3!} \\....\\ \frac{n}{(n+1)!}=\frac{n+1-1}{(n+1)!} =\frac{n+1}{(n+1)!}-\frac{1}{(n+1)!}=\frac{1}{n!} -\frac{1}{(n+1)!}\\ Adunand aceste egalitati membru cu membru, obtinem in final:\\\frac{1}{2!} +\frac{2}{3!}+...+\frac{n}{(n+1)!}=1-\frac{1}{2!} +\frac{1}{2!}-\frac{1}{3!}+....+\frac{1}{n!}-\frac{1}{(n+1)!}\\[/tex]
[tex]1-\frac{1}{(n+1)!}=\frac{2006!-1}{2006!}=>1-\frac{1}{(n+1)!}=1-\frac{1}{2006!}==>\\ =>(n+1)!=2006!=>n+1=2006=>n=2005[/tex]
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.