Răspuns :
[tex] \frac{2}{ \sqrt{3} - 1 } - \sqrt{3} = \\ \\ \frac{2}{ \sqrt{3} - 1 } \times \frac{ \sqrt{3} + 1 }{ \sqrt{3} + 1 } - \sqrt{3} = \\ \\ \frac{2( \sqrt{3} + 1) }{( \sqrt{3} - 1)( \sqrt{3} + 1) } - \sqrt{3} = \\ \\ \frac{2( \sqrt{3} + 1) }{ \sqrt{3} ^{2} - {1}^{2} } - \sqrt{3} = \\ \\ \frac{2( \sqrt{3} + 1) }{3 - 1} - \sqrt{3} = \\ \\ \frac{2( \sqrt{3} + 1) }{2} - \sqrt{3} = \\ \\ \sqrt{3} + 1 - \sqrt{3} = \\ \\ ( \sqrt{3} - \sqrt{3}) + 1 = \\ \\ 1 \: \: (Adevarat) [/tex]
Amplific fractia cu conjugata, √3+1.
2(√3+1)/(√3+1)(√3-1)-√3=1
2(√3+1)/(√3²-1²)-√3=1
2(√3+1)(3-1)-√3=1
2(√3+1)/2-√3=1
2 de la numarator se simplifica cu 2 de la numitor
√3+1-√3=1
1=1 (adevarat)
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.