Răspuns :
[tex]\it ctg(\dfrac{\pi}{4}-x) =2 \Rightarrow \dfrac{1}{ctg(\dfrac{\pi}{4}-x)} =\dfrac{1}{2} \Rightarrow tg(\dfrac{\pi}{4}-x)=\dfrac{1}{2}\Rightarrow \dfrac{tg\dfrac{\pi}{4}-tg x}{1+tg\dfrac{\pi}{4}tgx}=\dfrac{1}{2}\Rightarrow\\ \\ \\ \Rightarrow \dfrac{1-tgx}{1+tgx}=\dfrac{1}{2} \stackrel{derivare}{\Longrightarrow}\ \ \dfrac{1-tgx+1+tgx}{1+tgx}=\dfrac{1+2}{2} \Rightarrow \dfrac{2}{1+tgx}=\dfrac{3}{2} \Rightarrow \\ \\ \\ \Rightarrow3+3tgx=4 \Rightarrow tgx=\dfrac{1}{3}[/tex]
Răspuns:
tgx=1/3
Explicație pas cu pas:
tg(π/4-x)=1/2=(tg(π/4)-tgx)/(1+tg(π/4)tgx)
1/2=(1-tgx)/(1+tgx)
1+tgx=2-2tgx
tgx+2tgx=2-1
3tgx=1
tgx=1/3
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.