👤

Poate sa îmi explice și mie cineva ce inseamna denumirile astea: gluconeogeneza, lipoliza, glicogenoliza etc?
Mă refer la cele 2 tabele de mai jos :))


Poate Sa Îmi Explice Și Mie Cineva Ce Inseamna Denumirile Astea Gluconeogeneza Lipoliza Glicogenoliza Etc Mă Refer La Cele 2 Tabele De Mai Jos class=
Poate Sa Îmi Explice Și Mie Cineva Ce Inseamna Denumirile Astea Gluconeogeneza Lipoliza Glicogenoliza Etc Mă Refer La Cele 2 Tabele De Mai Jos class=

Răspuns :

sunt notiuni prezentate la lectia Metabolismului (spre finalul manualului)

Descrise pe scurt, acestea sunt :

Gluconeogeneza - asigura sinteza de glucoza din produsi de alta natura (neglucidici) in momentul cand valoarea glicemiei din organism este scazuta; de exemplu acizii grasi sau aminoacizii pot fi transformati in glucoza.

Uneori, cantitatea de glucoza poate fi mult crescuta in organism peste nivelul capacitatii celulei de a o utiliza, iar, in aceste conditii, glucoza este transformata in lipide de rezerva care se vor depune pe stratul tesut adipos (de aici poate rezulta ingrasarea)

Glicogenoliza - (glicogenul reprezinta o importanta rezerva energetica a organismului, ce poate fi mobillizat in conditii de solicitare de relativa scurta durata. El este o forma de depozit pentru glucoza, care se formeaza in special la nivelul ficatului si in muschi.) Cand organismul uman depune efort, depozitul de glicogen este supus unei serii de reactii de depolimerizare cu rol de a elibera glucoza in sange - acest lucru este realizat de hormonul glucagon.

Glicogenogeneza (genesis) - procesul de formare a glicogenului;

Glicoliza - cuprinde un mecanism destul de complex, dar in esenta, el reprezinta procesul de desfacere a unei molecule de glucoza pentru a furniza energie (ATP) organismului.

Lipoliza - prin acest proces are loc mobilizarea rezervelor lipidice din depozite, (trigliceridele sunt hidrolizate si se scindeaza pana la stadiul de acizi grasi + glicerol) si degradarea lor in prezenta unor hormoni

Lipogeneza -sinteza de grasimi cand exista un surplus de glucoza, care nu mai poate fi depozitat sub forma de glicogen.

Proteoliza - scindarea proteinelor sub influenta enzimelor

Proteogeneza - procesul de sinteza de proteine :

  • folosirea de aminoacizi de provenienta alimentara;
  • aminoacizi rezultati in urma proceselor de catabolism;
  • aminoacizi formati in organism din precursori glucidici, lipidici;

Actiunea aceasta de mentinere a echilibrului valorilor glicemiei se realizeaza pe baza unor hormoni cu actiuni antagonice  (glucagon ≠ insulina).  

De exemplu, daca glucagonul stimuleaza procesele de eliberare a glucozei in organism (gluconeogeneza, glicogenoliza), insulina (cu efectul ei hipoglicemiant) inhiba secretia si stimuleaza depozitarea glucozei in glicogen - procesul ce poarta denumirea de glicogenogeneza (descris mai sus- scade in consecinta glicemia.

=> cantitate mica de glucoza in organism, intervine glucagonul

=> cantitate prea mare de glucoza, intervine insulina

Metabolismul cuprinde doua mari functii :

1) ANABOLISM - totalitatea proceselor prin care se sintetizeaza substante (asimilare) proprii organismului si se realizeaza cu consum de ATP. In acest tip se incadreaza procesele care se termina cu sufixul "geneza"

  • glicogenogeneza
  • gluconeogeneza
  • lipogenogeneza
  • proteogeneza, etc

2) CATABOLISM - reprezinta totalitatea proceselor de descompunere a substantelor organice moleculare in celula cu scopul obtinerii de energie; In acest tip se incadreaza procesele care se termina cu sufixul "liza"

  • glicoliza
  • glicogenoliza
  • lipoliza
  • proteoliza, etc