Răspuns :
[tex]A(4,0);\quad B(0,3)\\ \\ d:\quad x+y = 0 \\ \\ M(a,b)\in d\Rightarrow a+b = 0\Rightarrow a = -b \\ \\ MA^2+MB^2 = (a-4)^2+b^2+a^2+(b-3)^2\\ \\ = (-b-4)^2+b^2+(-b)^2+(b-3)^2 = \\ \\ =(b+4)^2+(b+0)^2+(b+0)^2+(b-3)^2[/tex]
Observăm că această expresie este o parabolă.
Centralizăm expresia, iar minimul său va fi chiar în centrul expresiei.
[tex] b = \dfrac{-4+0+0+3}{4} = -\dfrac{1}{4}\\ \\\\ \Rightarrow \Big(-\dfrac{1}{4}+4\Big)^2+\dfrac{1}{16}+\dfrac{1}{16}+\Big(-\dfrac{1}{4}-3\Big)^2 = \\ \\\\ = \dfrac{225+2+169}{16}=\dfrac{99}{4}[/tex]
=> A) corect
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
M(x,y)∈d ⇒ x+y=0 ⇒ y=-x
MA²+MB²=(4-x)²+(0-y)²+(0-x)²+(3-y)²=
=(4-x)²+(0+x)²+(0-x)²+(3+x)²=4x²-2x+25
= o functie de gradul II in x care are un minim -Δ/4a pentru x=-b/2a, unde a=4, b=-2, c=25
Δ=b²-4ac=4-400=-396
min(MA²+MB²)=-Δ/4a=99/4
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.