Răspuns :
Prima cerința a)
a = 5 ^ 1982 × 6 - 5 ^ 1980 × 75 - 2 × 25 ^ 91
a = 6 × 5 ^ 1982 - 75 × 5 ^ 1980 - 2 × 5 ^ 182
a = 6 × 5 ^ 1982 - 3 × 25 × 5 ^ 1980 - 2 × 5 ^ 182
il scriem pe 25 sub forma putere
a = 6 × 5 ^ 1982 - 3 × 5 ^ 2 × 5 ^ 1980 - 2 × 5 ^ 182
calculam produsul - 3 × 5 ^ 2 × 5 ^ 1980
a = 6 × 5 ^ 1982 - 3 × 5 ^ 1982 - 2 × 5 ^ 182
reducem termenii
a = 3 × 5 ^ 1982 - 2 × 5 ^ 182
______________
b = 3 ^ 993 + 5 × 3 ^ 991 - 4 × 3 ^ 992 -
3 ^ 991
reducem termenii
b = 3 ^ 993 + 4 × 3 ^ 991 - 4 × 3 ^ 992
scoatem factor comun din expresie
b = ( 3 ^ 2 + 4 - 4 × 3 ) × 3 ^ 991
calculam puterea 3 ^ 2
b = ( 9 + 4 - 4 × 3) × 3 ^ 991
înmulțim numerele - 4 × 3
b = ( 9 + 4 - 12 ) × 3 ^ 991
efectuăm adunarea numerelor
b = ( 13 - 12 ) × 3 ^ 991
efectuăm SCADEREA numerelor
b = 1 × 3 ^ 991
OBS! orice expresie INMULTITA cu 1 rămâne NESCHIMBATA
b = 3 ^ 991
______________
Cerința a doua b)
a > b
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.