Răspuns :
[tex]\dfrac{b_1+b_2}{b_2+b_3}+\dfrac{b_2+b_3}{b_3+b_4}+...+\dfrac{b_{n-1}+b_n}{b_n+b_{n+1}} = \\ \\= \displaystyle \sum\limits_{k=1}^{n-1}\dfrac{b_k+b_{k+1}}{b_{k+1}+b_{k+2}} = \sum\limits_{k=1}^{n-1}\dfrac{b_1\cdot q^{k-1}+b_1\cdot q^k}{b_1\cdot q^k+b_1\cdot q^{k+1}} = \\ \\ =\sum\limits_{k=1}^{n-1}\dfrac{b_1\cdot q^k\cdot (q^{-1}+1)}{b_1\cdot q^k\cdot (1+q)} =\sum\limits_{k=1}^{n-1}\dfrac{q^{-1}+1}{q+1} =[/tex]
[tex]\displaystyle = \sum\limits_{k=1}^{n-1}\dfrac{q(q^{-1}+1)}{q(q+1)} =\sum\limits_{k=1}^{n-1}\dfrac{1+q}{q(q+1)} = \sum\limits_{k=1}^{n-1}\dfrac{1}{q} = \\ \\ \\ = (n-1)\cdot \dfrac{1}{q} = \boxed{\dfrac{n-1}{q}}[/tex]
=> e) corect
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.