Răspuns :
╔════════❀
Bună!
╚════════❀
╔════════❀
Răspuns:
╚════════❀
- 146 cuvinte
În fragmentul de text din opera "Adam și Eva" de Liviu Rebreanu este marcată o perspectivă narativă omniscientă, relatarea întâmplărilor fiind efectuată la persoana a III-a de un narator omniscient, heterodiegetic, care nu se implică afectiv, iar obiectivitatea este semnalată de mărcile lexico-gramaticale specifice, precum cele verbale "se silise", "își simțea" și pronominale "i", "își".
De asemenea, fragmentul cuprinde o secvență de monolog, o intervenție încărcată de afectivitate, având loc o ruptură la nivelul perspectivei și fiind alternată perspectiva omniscientă, obiectivă, cu cea subiectivă, internă. Monologul interior marchează existența unui narator subiectiv, o altă voce a narațiunii. Deși nu există mărci lexicale ale subiectivității, implicarea afectivă este recunoscută de relatarea gândurilor pline de dor, precum "«Fericirea adevărată e întotdeauna o clipă»".
Așadar, se poate afirma faptul că trecerea de la un tip obiectiv de perspectivă la unul subiectiv denotă existența unui pluriperspectivism, a unei focalizări multiple.
╔════════❀
Succes!
╚════════❀
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.