Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
(arctg ( u) )' = [tex]\frac{u'}{1+u^{2} }[/tex]
In cazul nostru , u=[tex]e^{x}[/tex]
Deci, arctg(e^{x}) ' = e^{x} / 1+ e^{2x} simplificam prin e^{x} = 1/ e^{-x}+e^{x}
Explicație pas cu pas:
Pentru ca functia F sa fie o primitiva a functiei f, trebuie sa indeplineasca simultan doua relatii:
1) F sa fie continua pe tot domeniul de definitie
2) F'(x)=f(x).
F:IR->IR, F(x)= arctg(eˣ) este continua pe tot domeniul de definitie (adica pe IR) fiind compunere de functii elementare (intrucat functia exponentiala si functia arctangenta sunt considerate a fi elementare). (1)
Calculam F'(x).
Folosim formula: [arctg(u)]'=u'/(u²+1).
F'(x)=[arctg(eˣ)]'=(eˣ)'/[(eˣ)²+1]=eˣ/(e²ˣ+1)=eˣ/[eˣ(eˣ+1/eˣ)]=Simplificam eˣ cu eˣ=1/(eˣ+1/eˣ)=Dar, 1/eˣ este de fapt e⁻ˣ=1/(eˣ+e⁻ˣ)=f(x) (2)
Din (1) si (2), F este o primitiva a functiei f.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.