Răspuns :
Răspuns:
1.1) Clasificarea amestecurilor date în omogene și neomogene:
oțet: amestec omogen, o soluție din apă distilată și acid acetic. Acidul acetic se dizolvă în apă.
-saramură: numele amestecului omogen, o soluție de NaCl în apă; NaCl se dizolvă în apă. NaCl se cunoaște sub numele de sare de bucătărie.
-alcool+apă: amestec omogen, o soluție, fiindcă alcoolul etilic se dizolvă în apă (vezi spirt medicinal amestecat cu apă):
-alcool + nisip+apă: amestec neomogen, chiar dacă alcoolul se dizolvă în apă, nisipul, care este solid, nu se dizolvă în apă și alcool și având densitatea mare se depune pe fundul vasului în care se află amestecul (decantează).
-fier+sare: amestec neomogen din două substanțe solide, fiindcă nu se dizolvă la temperatura obișnuită sarea (NaCl) în fier(Fe); este un fapt demonstrat pactic, dacă punem sarea de bucătărie într-o lingură metalică, nu se întâmplă nici un fenomen.
-sulf+apă: amestec neomogen din S solid și apă lichid; S nu se dizolvă în apă și având densitatea mare se depune pe fundul vasului, în care se află amestecul.
-nisip+apă+sulf: amestec neomogen din trei substanțe: nisip(are SiO₂) solid, sulf, solid galben și H₂O(apă) lichid. Nu se dizolvă nisipul și sulful în apă, ele decantează pe fundul vasului, în care se află amestecul, pe baza densității.
1.2) Amestecuri binare=amestecuri din 2 componenți; bi înseamnă2:
alcool+apă: amestec omogen din 2 componenți: alcool și apă
saramură: amestec omogen din 2 componenți: NaCl și apă
Amestecuri ternare=amestec din 3 componenți, ternar în dex=3
alcool+nisip + apă
Separarea amestecului de alcool+apă în componenți se face prin distilare, pe baza diferenței punctelor de fierbere ale apei (100 gradeC) și ale alcoolului etilic (aprox.70 grade C). Ustensile folosite: aparat de distilare, bec de gaz, termometru, suporți pentru refrigerent și pahar Wurtz, cleme. Aparatul de distilare conține: balon Wurtz în care se va introduce amestecul de alcool+apă, refrigerent, vas de colectare alcool, furtun de alimentare cu apă de răcire refrigerent și furtun de evacuare apă caldă de la refrigerent.(vezi distilarea alcoolului de prune).
Separarea NaCl din saramură se face prin cristalizare, bazată pe eliminarea solventului (apa) prin fierbere. Ustensile: capsulă, trepied, sita de azbest, pahar cu amestec.
Separarea amestecului: alcool+apă+nisip în componenți se face astfel: prima dată se filtrează, când se reține nisipul pe hârtia de filtru( poate și procesul de decantare) și obținem un amestec de apă+alcool, din care se separă alcoolul prin distilare.
Ustensile pentru filtrare; suport, pâlnia de filtrare, pahar Berzelius (cilindric), hârtia de filtru de o porozitate medie, bagheta, paharul cu amestecul de separat. Ustensilele pentru distilare sunt prezentate mai sus.
5. Sarea de bucătărie, NaCl:
a) proprietăți fizice: solidă, cristalină, culoare albă, solubilă în apă.
proprietăți chimice: este materie primă pentru fabricarea sodei calcinate, prin procedeul amoniacal (Solvay):
NaClsoluție+NH₃ gaz+CO₂gaz + H₂O= NaHCO₃ + NH₄Cl
2NaHCO₃ la cald (aprox.190 grade C) = Na₂CO₃ + CO₂ gaz + H₂O vapori
b) Concentrația procentuală de masă (C%) a soluției obținute=?
Se aplică relația matematică pentru C%:
C%=md.100/ms
unde:
md=masa dizolvată de substanță, adică este 20 g NaCl (se spune că se dizolvă în)
ms=masa soluție=m apă +md; m apă = masa de apă, solvent în care se dizolvă 20 g NaCl=180 g apă
deci: ms=20 g NaCl +180 g apă =200 g soluție
Rezultă:
C%= 20g.100%/200g=10%
c) NaCl dizolvat în 180 g soluție se recuperează, adică se extrage din soluție prin cristalizare.
6. Avem 30 g de substanță solidă albă dizolvată într-o cantitate de soluție, de concentrație procentuală 15%.
Ce proprietăți întâlnim în problemă? Cred că autorul problemei se referă la proprietățile fizice ale substanței dizolvate și ale apei, folosită la dizolvare.
Substanța dizolvată are proprietățile fizice: stare de agregare=solidă; culoare albă; solubilitate în apă, în cantitatea ce ne dă concentrația de 15%.
Apa are: stare lichidă, culoare: incolor; dizolvă sarea.
b) Masa soluției se află din relația concentrației procentuale:
C%=md.100/ms; ms= md.100/C%
unde:
md=30 g substanță care se dizolvă
C% = 15%
ms=masa soluției=?
Înlocuim și rezolvăm:
ms= 30g.100%/15% =200 g soluție.
Răspunsurile sunt în rezolvare! Succes!
Explicație:
O Substanță pură, nu se prea întâlnește în natură. Ea se află în amestecuri cu alte substanțe, care duc la scăderea concentrației substanței pure din amestec, de unde vine și exprimarea purității substanței pure.
Amestecurile se clasifică în:
-amestecuri omogene, sunt soluțiile
-amestecuri eterogene ( se spune că vedem cu ochiul liber componeții)
-după numărul de componenți din amestec: doi, trei,patru, etc.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Chimie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.