Răspuns :
Răspuns:
Este o reacție utilizată în practica de laborator, pentru a demonstra că un acid tare neoxidant deplasează un acid slab din soluția sărurilor sale.
Reactanți trec Produși de reacție
Na₂S aq + HCl aq →2 NaCl aq + H₂S gaz ↑
sare acid tare sare acid slab gaz
Reacția chimică este ireversibilă, deplasată spre formare de produși de reacție, cu repectarea principiului deplasării echilibrului chimic.
Din experimentul realizat rezultă fenomene precum: înroșirea hârtiei de turnesol (culoare caracteristică acizilor) și degajarea unui miros caracteristic de ou stricat, fenomene care țin de formarea hidrogenului sulfurat (sau sulfura de dihidrogen) gaz.
Practic s-a demonstrat că HCl a deplasat H₂S din sarea sa, Na₂S dizolvată în apă distilată.
Argumente teoretice ce susțin rezultatele practice pot fi, următoarele:
-volatilitatea H₂S: în condiții normale H₂S este un gaz incolor cu miros specific de ou stricat. În această reacție, el se produce în mediul apos din soluția de Na₂S, dar fiind mult mai volatil față, de ceilalți participanți se desoarbe rapid și trece în stare gazoasă. ( Intră fenomene de difuziune, absorție, desorbție, ionizare în soluția apoasă).
Reacția nu are loc cu stabilirea unui echilibru chimic, este ireversibilă, fiindcă H₂S părăsește sistemul (iasă din soluție, sub formă de gaz) și atunci este forțat HCl să reacționeze cu Na₂S, pentru a produce alt H₂S în locul celui plecat. (principiul lui Le Chatelier).
-tăria acizilor HCl și H₂S în soluțiile lor apoase, apreciate după constanta de aciditate (Ka), care ne spune măsura în care acizii ionizează în prezența apei și cât rămâne nedisociat în ionii săi, la momentul stabilirii echilibrului chimic. Acidul tare va deplasa acidul slab din sărurile sale.
Explicație:
Avem Ka HCl mare, 1, adică tot HCl disociază în ioni, în prezența apei.
HCl aq= H⁺aq + Cl⁻
1mol 1mol 1mol
acid tare baza conjugată slabă
C M ioni H⁺=C M Cl⁻ = C M HCl (mol/L)
Avem H₂S cu două trepte de ionizare:
H₂S aq = HS⁻aq + H⁺, Ka1=6.10⁻⁸
acid slab baza conjugată slabă
HS⁻ aq = S⁺² aq + H⁺, Ka2= 1.10⁻¹⁴
acid slab baza conjugată tare
Ionul HS(-) are caracter amfoter.
Observăm Ka are valori foarte mici, mai mici de 0, deci acidul disociază puțin în ionii săi.
-o altă justificare este hidroliza bazică a sării Na₂S în soluție apoasă, cu formarea componenților:
Na₂S aq +2 H-OH (l) = H₂S aq-gaz + 2 NaOH
acid slab bază tare
Sărurile provenite de la baze tari și acizi slabi au hidroliză bazică (alcalină), pH-ul soluțiilor lor este mai mare de 7, se află în domeniul 7-14, scara de pH.
În soluția apoasă de Na₂S există ionii:
Na⁺₂S⁻² aq = 2Na⁺ aq + S⁻² aq
Ionul S²⁻ este o bază tare (provine din HS⁻ acid slab), față de ionul Na⁺, și va reacționa numai el cu protonul H⁺ din soluție.
Ionul Cl⁻ este baza conjugată slabă din disocierea acidului tare HCl.
Explicație:
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Chimie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.