Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
x³-3x²-6x+8=x³-x²-2x²+2x-8x+8=x²(x-1)-2x(x-1)-8(x-1)=(x-1)(x²-2x-8)=(x-1)(x²-4x+2x-8)=(x-1)[(x(x-4)+2(x-4)]=(x-1)(x-4)(x+2)
Rezultatul impartirii la (x-1) este x²-2x-8=(x-4)(x+2)
Schema lui Horner:
x³ x² x t
1 -3 -6 8 se cauta divizorii termenului liber
1 1 -2 -8 0 incercam cu x=1, ca ne sugereaza
-2 1 -4 8 daca restul va da 0, atunci este radacina
Restul a dat zero si regasim coeficientii ecuatiei cu un grad inferior in tabel: x²-2x-8
Putem sa mai incercam si cu -2. A dat restul 0 si a ramas x-4=0
deci radacinile polinomului sunt:1, -2 si 4
Restul impartirii la (x-1) este: x²-2x-8
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.