Răspuns :
[tex]2\sqrt[3]{2x-1} = x^3+1[/tex]
Notăm: [tex]f(x) = \sqrt[3]{2x-1}[/tex]
[tex]x = \sqrt[3]{2y-1} \Rightarrow x^3 = 2y-1 \Rightarrow y = \dfrac{x^3+1}{2} \\ \\f^{-1}(x) = \dfrac{x^3+1}{2}\Big|\cdot 2 \Rightarrow 2f^{-1}(x) = x^3+1 \Rightarrow \\ \\ \Rightarrow 2f^{-1}(x) = 2f(x) \Rightarrow \boxed{f^{-1}(x) = f(x)}[/tex]
Inseamnă că dreapta y = x trece prin punctele de intersecție
ale celor 2 funcții.
[tex]\Rightarrow f^{-1}(x) = x[/tex] si [tex]f(x) = x[/tex] au aceleași soluții.
[tex]f^{-1}(x) = x \Rightarrow \dfrac{x^3+1}{2} = x[/tex]
[tex]\Rightarrow x^3+1=2x \Rightarrow x^3-2x+1 = 0 \Rightarrow x^3-x-x+1 = 0 \Rightarrow \\ \\ \Rightarrow x(x^2-1)-(x-1) = 0 \Rightarrow x(x-1)(x+1) - (x-1) =0 \Rightarrow\\ \\ \Rightarrow (x-1)(x^2+x-1) = 0 \\ \\ x_1 = 1,\quad x_2 = \dfrac{-1-\sqrt 5}{2},\quad x_3 = \dfrac{-1+\sqrt 5}{2}[/tex]
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.