Răspuns :
[tex]l = \lim\limits_{x\to-\infty}\Big(\sqrt{4x^2+ax+1}-bx\Big)\\ \\ \text{Fac schimbarea de variabila: }x = -t \\ \\ l = \lim\limits_{t\to\infty}\Big(\sqrt{4t^2-at+1}+bt\Big)\\ \\ \sqrt{4t^2-t+1} \approx 2t-\dfrac{1}{4},\quad \text{cand }x\to \infty\\ \\ \text{Fiindca }\Big(2t-\dfrac{1}{4}\Big)^2 = 4t^2-t+\dfrac{1}{8}\approx \sqrt{4t^2-t+1}^2,\quad x \to \infty \\ \\\text{Analog: } \sqrt{4t^2-at+1} \approx 2t-\dfrac{a}{4},\quad \text{cand }x\to \infty \\ \\ \Rightarrow l = \lim\limits_{t\to\infty}\Big(2t-\dfrac{a}{4}+bt\Big)[/tex]
[tex]\Rightarrow \lim\limits_{t\to\infty}\Big[t(2+b) - \dfrac{a}{4}\Big] =2 \\ \\ \Rightarrow 2+b = 0\quad \text{si}\quad -\dfrac{a}{4} = 2 \\ \\\Rightarrow \boxed{a = -8}\quad \text{si}\quad \boxed{b = -2}[/tex]
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.