👤

Va rog multttt ajutati-ma​

Va Rog Multttt Ajutatima class=

Răspuns :

Răspuns: Părerea mea este:

K= potasiu, gr. IA,perioada 4, metal, caracter electrochimic pozitiv, fiindcă cedează ușor e de valență și trece în ion pozitiv (+), atomul are 19 protoni.

P=fosfor, gr.V A, perioada 3, nemetal, caracter electronegativ, când formează ionul negativ P³⁻, 15 e, 15 p⁺, 15 n⁰, N.O. maxim pozitiv este +5 (vezi explicațiile).

Explicație:

Din sistemul periodic al elementelor, extragem pentru K (potasiu.kalium) și P(fosfor, în greacă derivă de la  phos=lumină), următoarele informații:

-K este în gr I A-principală, are 1 e de valență, deci este conform teoriei un metal; se află în perioada 4, deci are 4 straturi electronice ocupate cu e, Z= 19.  Atomul are 19 e, 19 protoni (p⁺), 19 neutroni (n⁰).

Configurația electronică la K este: 1 s² 2s²2p⁶3s²3p⁶4s¹. El cedează ușor electronul din 4s și trece în ion pozitiv K⁺, sarcina +1 , care are configurație electronică stabilă de octet, pe straturile inferioare, precum gazul rar Ar(Z=18): 1s²2s²2p⁶3s²3p⁶; există 19 protoni în nucleu și 18 e. Din aceasta diferență vine sarcina pozitivă (+1) a ionului.

P- este situat în grupa  V-a A principală, deci are 5 electroni de valență pe ultimul strat, conform teoriei este un nemetal, fiindcă el mai ușor acceptă 3 electroni, pentru a-și forma configurație stabilă de octet. Z=15, adică în atomul neutru sunt 15 e și 15 protoni in nucleu. Este situat în perioada a 3, deci are 3 straturi electronice ocupate cu electroni. Configurația lui electronică este:

1s² 2s²2p⁶3s²3p³ (p²x, p¹y, p⁰z)

Numerele lui de oxidare, N,O posibile sunt deduse din configurația electronică:

a) N.O.= -3 negativ, primește de la un element electropozitiv 3 e⁻ și se ocupă orbitalii py și pz; trece în ion negativ, cu 18 e⁻, 15 p⁺ și configurația electronică stabilă a Ar, gaz rar cu 18 e. Este N.O. minim.

b) N.O. =+3,pozitiv, când cedează 3 e din 3p²x, 3p¹y și trece în ion pozitiv P³⁺ (H₃P³⁺O₃).  Ionul P³⁺ are 15 protoni în nucleu și 12 e pe straturi , distribuiți: 1s²2s²2p⁶3s², configurație de Ne(Z=10) pe straturile 1,2.

c) N.O.=+5 , pozitiv, când cedează toți cei 5 e din 3s² 3p³ și trece în ion pozitiv P⁵⁺ (ex. H₃P⁵⁺O₄). Ionul P⁵⁺ are: în nucleu 15 p⁺ și pe straturile electronice  interioare 1,2 are 10 e, configurație de Ne (gaz rar). Este N.O. maxim.