👤

cine poate sa imi zica si mie un rezumat la Sabia Dreptati de A.J Cronin?

Răspuns :

Răspuns:

Răsfoind printre manuscrisele mele, am dat întâmplător de o recenzie scrisă în 14 septembrie 1972, asupra romanului: Sabia dreptăţii, de A. J. Cronin, roman a cărui acţiune m-a impresionat, şi am scris recenzia mai mult: Ipse Mihi, -pentru mine- de dragul de a scrie. Recitind-o acum, mi-am amintit acţiunea scriitorului scoţian (medic de profesie, născut în 1896 şi decedat în anul 1981, care a scris 13 romane şi piesa de teatru) descrisă în romanul “Sabia dreptăţii”, acţiune care, din păcate, se petrece în România de azi, de nenumărate ori şi în justiţia noastră…

De aceea am considerat necesar să înfăţişez cititorilor această recenzie din două motive:

-1: Cartea recenzată va face cunoscută această operă deosebită a acestui medic englez de origine scoţiană, care ne dezvăluie multiplele feţe ale societăţii engleze din prima parte a secolului XX, mai ales din lipsa de timp pentru citit din timpul de azi. Şi acest medic care se dedica scrisului, este unul din miile de exemple (vezi Cehov la ruşi, V. Voiculescu la noi) confirmând ipoteza că un medic cunoaşte psihologia sufletul omului mai bine ca ceilalţi muritori.

-2: Cazul tratat în roman se potriveşte ca o mânuşă cu miile de cazuri de la noi.

… Şi acum recenzia:

Romanul “Sabia dreptăţii”, de scriitorul englez, A. J. Cronin, se înscrie printre cele mai însemnate opere literare de analiză a societăţii engleze din prima jumătate a secolului nostru. În acest roman, scriitorul critică anacronismul legilor judiciare engleze, sistemul birocratic, traficul de influenţă care domneşte în justiţia engleză, cât şi alte păcate care-l acuză.

Titlul simbolic: “Sabia dreptăţii”, vrea să scoată în evidenţă că, până la urmă, dreptatea, în ciuda tuturor piedicilor ce i se pun în cale, iese învingătoare, învingătoare dar cu câte sacrificii, şi tocmai acesta este îndemnul scriitorului care reiese ca un leit-motiv, din toate rândurile cărţii: “Luptă pentru dreptate, luptă cu abnegaţie şi sacrificiu, şi vei învinge!”

Eroii romanului sunt de trei categorii: pozitivi, negativi şi încă o categorie care se poate încadra în şirul eroilor negativi, categoria oamenilor laşi, filiştini şi perverşi…

Din prima categorie fac parte Paul Mathry, eroul principal al cărţii, care lupta cu un spirit de sacrificiu demn de admirat, pentru a-şi reabilita tatăl condamnat pe nedrept, Rees Mathry, tatăl său, inspectorul de poliţie James Swan, Lena, o fată demnă şi curajoasă, redactorul A. Dunn de la Cronica, avocatul Grahame şi alţii…

În fruntea eroilor negativi se situează procurorul pus pe parvenire Mattew Sprott, care condamnă fără remuşcare oameni chiar la moarte, numai să parvină el cât mai sus, martorii acuzării Collins şi, în special, Louisa Burt, care pentru un pumn de arginţi, daţi de poliţişti corupţi, nu pregetă să depună mărturie falsă, asasinul Enoch Olswald, cel care făptuieşte crima pentru care tatăl lui Paul fusese condamnat, şi, desigur, şi Comisarul-Şef Dale…

În categoria eroilor laşi, perverşi şi filiştini, se înscriu în primul rând, mama lui Paul, care nu pregeta să-şi renege soţul, fără a face nici cea mai mică mişcare spre a-l salva, Ella Fleming şi pastorul Fleming, Victor Harris care preferă să scoată castanele din foc cu nana lui Paul, şi alţii…

În aria timpului, acțiunea propriu-zisă se întinde pe câteva luni de zile, dar în reactivarea acțiunii, ea cuprinde 15-20 de ani, purtându-ne în cea mai mare parte în orașul Wartley din Midland.

Explicație:

Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.


Wix Learning: Alte intrebari