Răspuns :
Răspuns:
a=3
Explicație pas cu pas:
Daca-l inlocuim de exemplu pe y=a in functia atasata ecuatiei dreptei, avem
2x+1 / 2 - 2a-3 / 3 - 1 =
3(2x+1) - 2(2a-3) / 6 - 1 =
6x+3-4a+6 / 6 - 1 = 0
x + 3-4a / 6 + 1 - 1 = 0
x = 4a-3 / 6 = a/2
4a-3 = 3a
4a-3a = 3
a = 3
Metoda2:
Poti sa-l inlocuiesti si pe x=a/2 si-l scoti pe y in functie de a:
dupa calcule vei obtine
y = 3a+3 / 4 = a
adica
3a+3 = 4a
a=3.
Daca ai intrebari, nu ezita sa mi le pui!
Succes!
[tex]d: ~\dfrac{2x+1}{2}-\dfrac{2y-3}{3} = 1 \\ \\ A\Big(\frac{a}{2},a\Big) \in d \Rightarrow \dfrac{2\cdot \dfrac{a}{2}+1}{2}-\dfrac{2\cdot a-3}{3} = 1 \Rightarrow \dfrac{a+1}{2}-\dfrac{2a-3}{3} = 1 \Big|\cdot 2\cdot 3 \\ \\ \Rightarrow3(a+1)-2(2a-3) = 6 \Rightarrow 3a+3-4a+6 = 6 \Rightarrow -a = -3 \Rightarrow \\ \\ \Rightarrow \boxed{a = 3}[/tex]
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.