Răspuns :
-Bunicule, am de făcut o tema de cercetare privind felul cum ați trăit voi în perioada comunistă. Mă ajuți?
-Cum să nu?! Ce vrei să afli?
-Incepe cu ce vrei tu, bunicule!
-Pentru că-ți place să privești la emisiunile tv până târziu, îți spun că, in acea perioadă, la ora 22.00 televiziunea își încheia transmisiunea și toată lumea se culca.Exista un singur canal national și atât.
-Vrei să spui că nu vedeați și emisiuni din alte țări?
-Da' de unde! Inventam fel de fel de antene să prindem emisiunile de la bulgari și ruși...
-Dar când mergeați în străinătate , la concerte, puteați să-i vedeți pe cântăreții preferați...
-Doamne ferește!Cine avea voie atunci să iasă din țară!?Sau cine avea voie sa vină din străinătate la noi!?..Doar păsările călătoare.
-Dar despre alimente, consumul de curent electric, circulația autoturismelor, ce îmi poți spune?
-Trista amintire!... În primul rând, nu existau marketuri. Ca să-ți iei o diversitate de alimente ,trebuia să stai la rând , la mai multe magazine, pentru că pâinea se afla numai la"Pâine", produsele lactate, numai la "Lapte", mezeluri, pateuri la "Alimentară", legume și zarzavaturi la "Aprozar"... Unele produse se vindeau la cartelă iar pentru a-i cumpăra lapte mamei tale, mă așezam la trei dimineața la rând.La ora aceea deja era lăsat rând de alte 30-40 persoane înaintea mea ...Greu , greu de tot...Veneam acasă la cinci dimineața cu laptele...
-Spune-mi și despre curentul electric.
-Era foarte stresant!Se oprea la orice oră, pe neanunțate. Copiii care erau singuri acasă, rămâneau pe întuneric și se speriau, gătitul mâncării se continua la lampă, la lumânare sau lanternă...
Apa caldă se dădea o dată pe săptămână, sâmbăta ...Ce să-ți mai spun despre autoturisme! Cele cu număr par aveau dreptul să circule intr-o anumita sâmbătă și duminică iar cele cu număr impar , în următoarea sâmbătă și duminică.
-Dar despre școli, ce-mi poți spune?
-Iti pot spune că elevii mergeau și sâmbăta la școală, aveau uniformă și matricolă, ieșeau la munca patriotică (asta nu era rău, dar uneori era duminică) Nu se făcea religie în școli iar participarea la slujbele bisericești se făcea cu mare discreție.
-M-ai uimit, bunicule! M-ai întristat cu aceste amintiri și văd că te-am bulversat și pe tine.
-Eh, amintiri!...Dar istoria trebuie știută cu bune și cu rele .Și să știi că acea epocă a avut și unele părți bune.Dar îți propun să continuăm mai târziu , căci acum chiar simt nevoia să mă odihnesc puțin.
-Sigur, bunicule!Oricum , îți mulțumesc foarte mult pentru informațiile de până acum!
M-am străduit.Succes!
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.