👤

Selecteaza din fragmentul marcat doua substantive comune doua substantive proprii doua substantive insotite de adjective doua pronume personale un pronune personal de politete doua numerale cate un verb pentru fiecare timp

Selecteaza Din Fragmentul Marcat Doua Substantive Comune Doua Substantive Proprii Doua Substantive Insotite De Adjective Doua Pronume Personale Un Pronune Perso class=

Răspuns :

Salut!

Răspuns:

Fragmentul marcat (în chenar roșu):

Mulți voinici îndrăzniră să creadă că vor scoate la capăt o asemenea însărcinare, dar nu știau de unde să înceapă și unde s-o sfârșească, văzând că nu toate muștele fac miere.

Pe vremea aceea se afla un om viteaz pe nume Greuceanu. Auzind şi el de făgăduinţa Împăratului Roșu, ce se gândește, ce se răzgândește, că numai îşi luă inima în dinţi, încumetându-se pe ajutorul lui Dumnezeu şi pe voinicia lui, şi plecă el la împărat să se închine cu slujba.  Pe drum se întâlni cu doi oameni pe care patru slujitori împărăteşti îi ducea la împăratul cel aspru să-i taie, deoarece fugiseră de la o bătălie crâncenă ce o avusese împăratul. Ei erau trişti, bieţii oameni, dar Greuceanu îi mângâie cu nişte vorbe aşa de dulci, încât le veni inima la loc, că era şi meşter la cuvânt Greuceanu nostru.

(fragment din „Greuceanu”, de Petre Ispirescu)

______

  • două substantive comune: „voinici” (un voinic, doi voinici), „însărcinare” (o însărcinare, două însărcinări)

  • două substantive proprii: „Greuceanu”, „Împăratul Roșu”, „Dumnezeu”

  • două substantive însoțite de adjective: „toate muștele”, „vremea aceea”, „om viteaz” („toate” și „aceea” = adjective pronominale; „viteaz” = adjectiv propriu-zis)

  • două pronume personale: „el” (din „auzind și el”), „lui” (din „și pe voinicia lui”)

  • un pronume personal de politețe - cerință greșită, vezi mai jos la „Explicații”

  • două numerale: „doi” și „patru” (din „Pe drum se întâlni cu doi oameni pe care patru slujitori împărăteşti”)

  • câte un verb pentru fiecare timp:

1. îndrăzniră = timp perfect simplu, mod indicativ

2. să creadă = timp prezent, mod conjunctiv

3. vor scoate la capăt = timp viitor, mod indicativ

4. nu știau = timp imperfect, mod indicativ

5. se gândește = timp prezent, modul indicativ

______

Explicații:

Pronumele personal de politețe este pronumele prin care se exprimă respectul față de cineva.

  • Are forme doar pentru persoana a II-a și a III-a, singular și plural: dumneata, dumneavoastră, dumitale, dumnealui, dumneaei, dumnealor.
  • În limbajul familiar, se întâlnesc următoarele forme ale pronumelui personal de politețe: mata, matale, mătăluță, mătălică, tălică.
  • Locuțiuni pronominale de politețe (atenție, se scriu cu majuscule): Înălțimea Voastră, Alteța Sa Regală, Prea Sfinția Voastră, Măria Sa, Excelența Voastră, Domniile Voastre, Sfinția Sa.

  • *** Niciun pronume personal de politețe nu apare nici în fragmentul selectat, nici în celelalte fragmente din text.