Răspuns :
suma lui Gauss
(n fiind ultimul termen al sumei)
a.) S= n(n+1)/2= 2003(2003+1)/2= (2003•2004)/2= 4014012/2= 2007006
b.) S= n(n+1)/2= 2004(2004+1)/2= (2004•2005)/2= 4018020/2= 2009010
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
a) 1 + 2 + 3 + ..... + 2003 = 2003 × ( 1 + 2003) : 2 = 2003 × 2004 : 2 = 2003 × 1002 = 2007006
=> aplic formula sumei lui Gauss: n ( n + 1 ) : 2; unde n = numarul termenilor consecutivi ai sumei
b) ( 1 + 2 + 3 + ...... + 2003) + 2004 = 2 007 006 + 2004 = 2009010
sau:
1 + 2 + 3 + ..... + 2004 = 2004 x ( 1 + 2004 ) : 2 = 1002 x 2005 =2 009 010
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.