Răspuns :
Carpatii Orientali sunt situati intre Valea Prahovei si granita de Nord a Romaniei.
Trecatorile sunt:Prislop(cea mai inalta din tara),Oituz,Predeal.
Culmile muntoase din Est sunt formate prin incretirea scoartei pamantului:Muntii Maramuresului,Muntii Rodnei,Muntii Bistritei,Muntii Ceahlau,Muntii Hasmasu-Mare,Muntii Buzaului,Muntii Vrancei,Muntii Ciucas.
Culmile muntoase din Vest sunt de origine vulcanica:Oas,Gutai,Tibles,Calimani,Gurghiu,Harghita.
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Carpații Orientali
Cea mai înaltă zonă montană
Carpații Orientali sunt cei mai lungi, desfăşurându-se între granița cu Ucraina în nord şi Valea Prahovei în
sud-vest. De asemenea, ei se mărginesc în partea de vest cu Depresiunea Colinară a Transilvaniei şi Câmpia şi Dealurile de Vest, iar în est cu Podişul Moldovei şi cu Subcarpații.
Unitățile montane, care depăşesc rar 2000 de metri, au o orientare relativ paralelă a culmilor. Astfel, putem identifica trei lanțuri montane, dispuse de la nord-vest la sud-est, care sunt total diferite ca şi structură a rocilor. Primul dinspre apus este lanțul munților vulcanici, roca acestora formându-se prin răcirea lavei. Astfel s-au format munții Oaş, Gutâi, Țibleş, Harghita, Călimani şi Giurgiu. Lanțul central cuprinde munți cu roci dure, predominante fiind şisturile cristaline. În această categorie intră munți: Maramureş, Rodnei, Suhad, Bistriței, Ceahlău, Giurgeu, Ciuc, Perşani, Baraolt, Bodoc şi Hăşmaş. În partea estica se desfăşoară lanțul munților cu roci sedimentare, mai puțin dure. Aceştia sunt cei mai numeroși, întinzându-se din nord şi stăpânind toata partea sudică.
Frecvent, masivele montane amintite lasă între ele loc unor depresiuni mai mici sau mai mari, dezvoltate pe cursul unor râuri şi în care densitatea aşezărilor umane şi a căilor de acces este mai mare.
Pe lângă împărțirea Carpaților Orientalu după structura rocilor, se mai obişnuieşte o clasificare a lor de la mord la sud. Astfel, de la granița cu Ucraina şi până la Depresiunile Dornelor şi Câmpulung Moldovenesc se desfăşoară grupa nordică sau Carpații Maramureșului şi ai Bucovinei. De acolo si până la Valea Oituzului şi Depresiunea Braşovului se întinde grupa centrală sau Carpații Moldo-Transilvani. În sud până la Valea Prahovei se întind Carpații Curburii sau grupa sudică.
Carpații Orientali dețin cea mai importantă resursă forestieră a țării. Pe lângă pădurile bogate, mai întâlnim păşuni întinse şi zone de un pitoresc aparte. Frumusețile şi bogățiile vizibile sunt dublate de bogății ascunse, cele ale subsolului: ape minerale, cărbuni, metale.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Geografie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.