👤

Se considera functia f:R R,f(x)=x+2.
Determinati coordonatele punctelor de intersectie dintre graficul functiei f si triunghiul ABC unde ,A(4,0),B(0,4),C(-4,0).


Răspuns :

Explicație pas cu pas:

Ecuatia f(x)=x+2 poate fi scrisa si sub forma y=x+2 deoarece in cazul unei reprezentari grafice, x este abscisa, iar y este ordonata, iar pentru a afla y trebuie sa facem, mai intai, operatia x+2.

O dreapta fata de un triunghi poate avea trei pozitii: fie sa fie exterioara (adica sa nu intersecteze nicio latura a triunghiului, dar cazul este exclus, odata ce ni se cer coordonatele punctelor de intersectie), fie sa treaca printr-un varf al triunghiului (caz exclus intrucat niciun varf din cele 3 nu verifica ecuatia y=x+2), fie sa fie secanta triunghiului (sa il intersecteze in doua puncte).

Determinam ecuatia dreptei AB.

AB: (x-xA)/(xB-xA)=(y-yA)/(yB-yA)

AB: (x-4)/(0-4)=(y-0)/(4/0)

AB: (x-4)/-4=y/4

AB: 4(x-4)=-4y

AB: x-4=-y

AB: y=4-x

Rezolvand sistemul format din ecuatia y=x+2 si ecuatia y=4-x aflam daca latura AB a triunghiului ABC se intersecteaza sau nu cu Gf.

{y=x+2

{y=4-x

Inlocuind y din prima ecuatie in a doua ecuatie, avem:

{y=x+2

{x+2=4-x

Rezolvand ecuatia in x obtinem:

{x=1

{y=1+2=3

Deci AB∩Gf={A(1,3)}.

Determinam ecuatia dreptei BC.

BC: (x-xB)/(xC-xB)=(y-yB)/(yC-yB)

BC: (x-0)/(-4-0)=(y-4)/(0-4)

BC: x/-4=(y-4)/-4

BC: -4x=-4(y-4)

BC: x=y-4

Rezolvand sistemul format din ecuatia y=x+2 si ecuatia x=y-4 aflam daca latura BC a triunghiului ABC se intersecteaza sau nu cu Gf.

{y=x+2

{x=y-4

Inlocuind y din prima ecuatie in a doua ecuatie, avem:

{y=x+2

{x=x+2-4

Si obtinem:

{y=x+2

{0=-2 (fals)

Deci, sistemul nu are solutii si BC∩Gf=Ф.

Determinam ecuatia dreptei AC.

AC: (x-xA)/(xC-xA)=(y-yA)/(yC-yA)

AC: (x-4)/(-4-4)=(y-0)/(0-0)

AC: (x-4)/-8=y/0

AC: 0*(x-4)=-8y

AC: -8y=0

AC: y=0

Rezolvand sistemul format din ecuatia y=x+2 si ecuatia y=0 aflam daca latura AC a triunghiului ABC se intersecteaza sau nu cu Gf.

{y=x+2

{y=0

Si avem:

{y=0

{x+2=0

Deci:

{x=-2

{y=0

Asadar, AC∩Gf={B(-2,0)}.

PS: Sa nu te surprinda acel 0 de la numitor. In geometrie, cand se intalneste un numitor 0 la o ecuatie de dreapta, inseamna ca ecuatia acelei drepte in forma generala este fie y=0, fie x=0 in functie de locul in care este plasat acel 0.

Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.


Wix Learning: Alte intrebari